Дванадесетгодишно момче загина при обстрел на болница в Донецк

Няколко жилищни сгради и болница в източноукраинския град Донецк се превърнаха в мишена за украинските военни.

Снаряд от системата за залпов огън „Град“ попадна в стационарното отделение на кардиологията в 23-та болница в града, в резултат на което загина дванадесетгодишно момче.

Една жена е загинала, а шестима мирни граждани са били ранени при попадането на снаряд върху двуетажна жилищна сграда.

По данни на опълченците, през нощта на 25 ноември Донецк е претърпял най-мощния обстрел за последния месец. Под артилерийския огън на украинските военни са попаднали и още четири населени места, намиращи се в близост до Донецк.

Военна целесъобразност в обстрелите на жилищните квартали няма. В града няма укрепени позиции, заемани от опълченците от ДНР, няма и тежка военна техника. Донецк живее мирен живот.

Освен това, Киев се опитва да прекъсне връзката до Донецк с блокада. Според указа на президента Петро Порошенко, Киев вече  няма да изплаща пенсиите и социалните помощи на жителите на Донецк и Луганск. Милиони хора се чувстват ограбени – цял живот те са работили и стриктно са плащали данъци на  Украйна, а сега остават без нищо.

Освен икономическата блокада, киевските власти не допускат до Донбас и доставките на хранителни продукти и медикаменти. В аптеките и болниците почти не са останали лекарства.

В същото време властите в ДНР започнаха изплащането на социални помощи в размер на 500 гривни (около 25 долара) на самотни майки и родители с деца на възраст до три години, съобщават от пресцентър „Новорусия“. Помощи ще получат и многодетните семейства в областта.