Данъчното облагане задължава

Алексей ТархановВера СитнинаГригорий ТумановЕлизавета Сурначева, „Комерсант Власт“

След триумфалното получаване на руски паспорт на френския актьор Жерар Депардийо, вицепремиерът Дмитрий Рогозин написа в Twitter: „На Запад не познават добре особеностите на нашата данъчна система. Когато ги научат, трябва да очакват масова емиграция на богати европейци към Русия“

През цялата изминала година, от първите масови протестни митинги, руските власти периодично трябваше да отговарят на емиграционните настроения на елита и да убеждават себе си и своите съотечественици в това, че всъщност никой никъде не възнамерява да ходи. И изведнъж, като щастливо съвпадение, се появи Депардийо: скарал се на данъчна основа с френския президент Франсоа Оланд, актьорът се обърна с молба към Русия. „Приемаме, че този въпрос вече е решен, и то положително“, заяви Владимир Путин, в отговор на въпрос за гражданството на Депардийо, по време декемврийска пресконференция. Депардийо сам се обърна с молба за гражданство към Министерството на външните работи и в лично писмо до Владимир Путин, разказа за „Власт“ прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Само няколко дни след изявлението на Путин беше публикуван указ за даване на гражданство, после президентът връчи на специална среща новия паспорт на актьора, а Депардийо беше тържествено приет в Мордовия.

Гражданинът плаща само 13%, при това, което е рядкост за останалия свят, данъчната ставка не зависи от размера на дохода. „Изгодно е да се живее и в Киргизия и Казахстан, там данък общ доход е 10%, но за това, вероятно, знаят съвсем малко хора“, казва заместник директорът на Центъра на фискална политика Александър Дерюгин.

Външно Русия се различава от Европа като по-изгодна за богатите страна. За това да платите ниски в сравнение с Европа данъци, в Русия не е задължително дори да имате руско гражданство. Може да сте гражданин на която и да е страна или въобще да сте лице без гражданство. Достатъчно е да сте живели в Русия повече от 183 дни в продължение на 12 последователни месеца. Пътуванията за почивка, учение и лечение за срок по-малък от шест месеца не се смятат.

Теоретично, Русия има всички шансове да привлече към себе си богатите, но алчни европейци. Но практиката говори за друго. „Данъчната тежест върху бизнеса у нас, точно обратното, е висока, така че бизнесмените няма да побягнат към нас, а за гражданите това може да е изгодно. Но ако това не е еднократна пр-акция, а властите наистина са заинтересовани от привличането на богати чужденци, то президентът следва лично, нееднократно, и публично да заяви, че увеличаването на данъчни ставки и отказ от фиксираната ставка няма да има“, казва Дерюгин.

Дори за отчаяните европейски богаташи, които изведнъж решат да станат съграждани на Депардийо, пътят към руското гражданство може да се окаже трънлив. „Съществуват различни критерии за признаване на човек за данъчен резидент, свързани с „центъра на жизнените интереси“, недвижима собственост, семейство. Така че получаването на статут на руски данъчен резидент не е гаранция за освобождаване от плащане на данъци в други страни“, пояснява партньорът в групата за индивидуално данъчно облагане на PricewaterhouseCoopers в Русия Михаил Филинов. „Сред руските бизнесмени е много разпространена ситуацията, когато той и неговите бизнес-интереси са в Русия, а семейството и недвижимата собственост са в чужбина, преди всичко във Франция, Италия или Испания. При този случай, дори бизнесменът да прекарва по-голяма част от годината тук и да се смята за данъчен резидент на Русия, той може да бъде признат и за данъчен резидент на Франция в съответствие с нейното вътрешно законодателство. Разбира се, съществува процедура между Русия и Франция, когато два данъчни органа изясняват, къде точно е резидент физическото лице и следва там да плаща всичките си данъци, но това е сложна и неприятна за данъкоплатците история. При все това тя е доста типична за днешно време в Русия“, казва още той.

При цялата привлекателност на Русия като данъчен и увеселителен рай, преди да получи руски паспорт, който и да е, дори най-богатият и успешен чужденец ще трябва да се сблъска с руската Федерална миграционна служба (ФМС) – все пак указът, като в случая с Депардийо, е единичен случай. 

Във ФМС казват, че такъв план за екстремно даване на гражданство на този или онзи известен чужденец в институцията не съществува. „Това не се случва много често, просто президентът издава съответния указ, и ние, в максимално кратки срокове, подготвяме всички необходими документи. Не разбирам, защо гражданството на Депардийо предизвика такава реакция, това наистина ще увеличи нашата привлекателност за чужденците“, обяснява прессекретарят на ведомството Залина Корнилова. Според статистиката на ФМС, през 2012 година руско гражданство са получили 51 276 души. При това, уверява Корнилова, сред тях с всяка изминала година все повече стават „висококвалифицираните специалисти от Европа“, въпреки че, както и преди, мнозинството получаващи гражданство идват от страните от ОНД.

.