Дамаск поиска от ООН да оценява безпристрастно действията на Русия в Сирия

Дамаск се обърна към ООН с молба безпристрастно да се отнася към ситуацията в Сирия и да оценява обективно действията на правителството на страната, както и на Русия, водеща борба срещу тероризма, предаде РИА Новости.

В писмото, изпратено до генералния секретар и председател на ООН, постоянният представител на Сирия Башар Джаафари критикува докладите на секретариата на световната организация за изпълняването на резолюциите по хуманитарните въпроси и доставката на хуманитарна помощ в страната, като заяви също за игнорирането на някои факти, съобщени от официален Дамаск.

Джаафари отбелязва, че при подготовката на докладите си секретариатът на ООН използва „документално непотвърдени източници“ и информация от „Сирийския център за наблюдение на положението в областта на правата на човека“ и „Лекари без граници“. Посланикът отбелязва още и „добре известните“ връзки на организацията със западните спецслужби.

Според сирийския представител на секретариата е била предоставена информация за действията на терористите от ИД, избили в град Багилия в провинция Дейр ез-Зор над 280 души, сред които основно възрастни хора, жени и деца, и похитили още близо 400 мирни граждани. Джаафари подчертава, че тази информация умишлено е била игнорирана.

Сирийската дипломатическа мисия отбелязва „прекомерното пристрастие“ на секретариата на ООН по отношение на подкрепата, оказвана от Русия във войната срещу тероризма. „Сирийското правителство решително отхвърля опитите на секретариата да постави знак за равенство между борбата с тероризма, водеща се от подразделенията на Сирийската арабска армия и руската авиация, и въздушните бомбардировки, осъществявани от въоръжените сили на така наречената коалиция под ръководството на Съединените щати“, се казва в писмото.

„Бихме искали отново да се обърнем към секретариата с молба да проявява сдържаност по отношение на Сирия и да не се отнася към нея предубедено в угода на някои западни, регионални и арабски държави, настроени враждебно към Сирия и народа й“, се отбелязва още в документа.