Давутоглу: Русия и Турция се нуждаят една от друга

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че въпреки инцидента със сваления в Сирия руски Су-24, Русия и Турция продължават да бъдат двете най-важни страни в региона и се нуждаят една от друга, предаде РИА Новости.

„Нашата линия на поведение си остава същата. Русия и Турция винаги са били съседи. Днес ние продължаваме да бъдем двете най-важни страни в региона и се нуждаем една от друга. Инцидентът със самолета не бе действие, насочено срещу Русия“, заяви турският премиер в интервю за Al Jazeera Turk, като изрази надежда за връщането на добрите отношения между страните.

На въпрос на журналиста, възможен ли е сценарий, при който Русия ще се обяви против въвеждането на турски войски в Сирия и ще започне да бомбардира турските ВС по въздух, Давутоглу отговори отрицателно.

„Това е погрешен сценарий. Тези земи не са руски. Русия е постоянен член на ООН, а решенията на организацията относно борбата с ИД са известни. Тук става дума за заплаха за националната ни сигурност. Ние не искаме да влизаме в противоречие с която и да било страна, включително и Русия. Преди между нас имаше добри отношения и ние искаме те да бъдат такива и в бъдеще. Но когато се отнася за националната сигурност, ние ще приемем всички необходими мерки за гарантирането й. Тук не Русия се сблъсква със заплахата, идваща от ИД, а Турция“, добави той.