Гръцки медии: Ердоган поискал 30 млрд. евро от ЕС, заплашвайки, че ще залее Европа с бежанци

На срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер на 14 ноември миналата година в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от ЕС 30 милиарда евро за решаване на проблема с бежанците, заплашвайки в противен случай да ги изпрати в Европа. Това пише гръцки сайт, позовавайки се на попаднали на негово разположение конфиденциални документи със записи от хода на преговорите, предаде РИА Новости.

Към това време вече е бил съгласуван план за действие ЕС-Турция, предвиждащ предоставянето на Анкара на помощ в размер на 3 млрд. евро, пише изданието.

Ердоган заплашил, че ако ЕС не съвмести решението на проблема с ускоряването на преговорите за встъпване на Турция в Евросъюза, то той ще приеме редица мерки. В частност, ще започне да изпраща автобуси с бежанци в Гърция и Сирия и ще остави бежанците с малки деца да се давят на бреговете. Ердоган отказал да приеме 3 млрд. евро в продължение на две години, на което е бил съгласен по-рано, и заявил, че иска поне 3 млрд. евро годишно, заплашвайки, че в противен случай няма да има сделка, пише изданието.

Отбелязва се също, че Съветът на министрите на ЕС нарочно е задържал публикацията на отчета си за прогреса на Турция по интеграцията на ЕС по молба на Ердоган, за да му помогне да спечели изборите.

Изданието нарича диалога шокиращ. По думите на източника, Ердоган се е държал арогантно и сприхаво, така че срещата е завършила без споразумение. Искайки повече пари, Ердоган казал, че Гърция е получила помощ от 400 млрд. евро от Европа.

Турският президент прекъсвал европейските чиновници и заявявал, че страната му вече е похарчила 8 млрд. евро за бежански лагери. „Ердоган попитал риторично: Как ще се борите с бежанците, ако не се договорим? Ще ги убивате ли?“, цитира сайтът документите от срещата.

„Трябва да отбележим, че този инцидент, показващ ясно позицията на Турция, е бил скрит от ЕС. Държавите-членки не са били информирани по необходимия начин, в това число и гръцкият министър, който извърши официално посещение в Турция на следващия ден“, се казва в публикацията.