Грушко: Русия няма да допусне подкопаване на стратегическата стабилност заради ПРО на САЩ

Москва ще предприеме всички необходими мерки, за да не допусне ПРО на САЩ да подкопае стратегическата стабилност на Русия. Това заяви в интервю за ТАСС постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко.

„Не, никакви формални консултации с НАТО за ПРО сега не се водят. Навремето този диалог бе прекратен по простата причина, че ние изчерпахме всички преговорни ресурси за позитивно развитие“, каза дипломатът.

„Днес ние виждаме, че въпреки сериозните промени в сферата на сигурността, американските планове за създаване на европейски сегмент от глобалната ПРО се осъществяват последователно, включително и неотдавна въведеният обект в Румъния и предстоящото през 2018 г. откриване на друг обект в Полша“, заяви още Грушко.

„САЩ също така завършиха създаването на военноморския компонент. Припомням ви, че четири американски кораба, оборудвани със системата Aegis са причислени към испанската база Рота“, каза дипломатът.

По думите му, подобни стъпки продължават, въпреки че иранският ядрен проблем окончателно е снет от дневния ред. „Наличието на ядрена заплаха от страна на Иран бе декларирано като основна причина за създаването на ПРО“, припомни постоянният представител на РФ в НАТО.

Към днешна дата „няма никакви признаци за това, че в НАТО са готови да зачетат законните интереси за сигурността на Русия“, подчерта Грушко.

„Всички наши възможни ответни стъпки бяха обявени отдавна и те не са тайна за никого. Разбира се, те ще се осъществяват според това как ще оценим реалните заплахи, свързани с реализирането на тези планове“, каза той.

„Във всеки случай ще бъде предприето всичко необходимо, за да не бъдат подкопани стратегическият баланс и стабилност. В този случай става дума най-вече за надеждността на ядрения ни потенциал, който се явява опора за стратегическата стабилност“, подчерта дипломатът.