Грушко: Режимът за контрол над въоръженията в Европа е мъртъв

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) е изгубил връзка с реалността, поради това, че страните от НАТО не са готови да подкрепят адаптирането му към новите условия и по тази причина режим за контрол над въоръженията на практика липсва. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко в интервю за „Известия“, предаде ТАСС.

„Тъй като ДОВСЕ е изгубил връзка с реалността, може да се направи изводът, че към днешна дата режимът за контрол над въоръженията в Европа е мъртъв, – каза той. – Това още повече усложнява ситуацията в областта на сигурността. Но такъв избор направиха самите страни от НАТО“.

По думите на Грушко действията на алианса по укрепване на „източния фланг“, последното от които е решението на САЩ да разположат в Европа допълнителна бронетанкова бригада, са довели да сериозно влошаване на ситуацията в сферата на сигурността.

„Решението за разполагане на допълнителна бронетанкова бригада се обявява в момент, когато нищо критично за интересите на НАТО на „източния фланг“ не се случва… – каза той. – Продължават да се тиражират абсурдните страшни истории, че Русия би нападнала балтийските страна, ако НАТО не предприеме мерки и не разположи свои войски в този регион. Налице са всички основания да говорим за сериозна промяна на военната ситуация към по-лошо“.

Грушко добави, че днес се осъществява постоянна ротация на американските сили в шест източноевропейски страни и непрекъснато се провеждат учения не само с участието на американски контингенти, но и на европейски. Що се отнася до разполагането на нова бронетанкова бригада на САЩ в Европа, то Грушко отбеляза, че трябва да се следи как тези планове ще бъдат осъществявани. „Но ние оценяваме тези планове не само от гледна точка на това, което САЩ могат да разположат допълнително на „източния фланг“, но и в съвкупност с вече приетите мерки“, добави той.

Грушко подчерта още, че Русия няма да приеме опитите да бъде оправдано разполагането на допълнителни сили на НАТО в Европа с това, че те се разполагат не на постоянна, а на ротационна основа, тъй като ротацията е непрекъсната.

„Допълнителната бронетанкова бригада с цел подсилване на „източния фланг“ противоречи на духа на Основополагащия акт (Русия-НАТО от 1997 г.). При това в НАТО се опитват да твърдят, че всички тези военни усилия изцяло съответстват на положенията от Основополагащия акт Русия-НАТО, съгласно който алиансът се задължи да не разполага допълнително съществени бойни сили на постоянна основа, – каза той. – Неведнъж вече сме казвали, че непрекъснатата ротация по нищо не се различава от постоянното разполагане“.