Грушко: Опитите Русия да бъде представена като заплаха противоречат на интересите на НАТО

Опитите на НАТО и партньорите й да представят Русия като заплаха противоречат на собствените интереси на организацията, заяви в понеделник постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде РИА Новости.

„Опитите на НАТО и партньорите й да представят Русия като заплаха противоречат на собствените й интереси. Подобни опити откъсват НАТО от конструктивната работа, в която сътрудничеството с Русия е от решаващо значение. На първо място, става дума за борбата с тероризма в Афганистан и за стабилизирането на ситуацията в много региони“, каза Грушко в речта си в лондонския Кралски институт на въоръжените сили (RUSI).

„Тези опити също така ограничават и броя на сферите, в които сътрудничеството би могло да донесе допълнителни успехи“, добави той.

Грушко подчерта, че Русия, явявайки се равноправен партньор, има правото да отстоява интересите си.

„Разбираме необходимостта от възраждане на доверието към нас като към партньори в сферата на сигурността, но като равноправни партньори, ние ще можем са защитаваме собствените си национални интереси“, отбеляза постоянният представител на Русия в НАТО.