Грушко нарече опасна концепцията за бърз глобален удар на САЩ

Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко нарече опасна концепцията за така наречения бърз глобален удар, разработвана от САЩ, предаде РИА Новости.

Кореспондент на Wall Street Journal попита Грушко дали Русия възнамерява да изиска от НАТО да прекрати програмата си за ПРО в Европа. В отговор руският дипломат заяви, че Москва е обезпокоена не само от тази програма, но и от разработваните от САЩ възможности извън пределите на Европа.

„Ние също така проучваме възможностите на САЩ с морско базиране, които сега се разгръщат в Средиземно море, в Рота (Испания)… Но това също е част от по-сложна стратегическа аритметика. Трябва да се добавят и въпроси като този за бързия глобален удар. Това е изключително опасно нещо от гледна точка на стратегическата стабилност. Трябва да се проучи и въпросът с милитаризацията на космоса. Опитваме се да убедим партньорите ни да участват сериозно в преговорите за отказ от разполагане на военни средства в космоса“, каза Грушко.

Системата за бърз глобален удар на САЩ предвижда създаването на хиперзвуков носител, чиито прототопи вече се изпитват. Той може да нанесе високоточен неядрен удар от американска територия по цели във всяка точка на Земята приблизително час след пуска му. Тази система е особено опасна с това, че с нейна помощ може да се нанесе неядрен удар, обезоръжаващ стратегическите ядрени сили.