Грушко коментира идеята за черноморска флотилия на НАТО

Не трябва да има опити за увеличаване на военното присъствие в Черно море на извънрегионални държави, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, коментирайки идеята за създаване на черноморска флотилия на алианса, предаде РИА Новости.

Идеята за създаването на такава флотилия дойде в началото на годината от Румъния, като в Букурещ обясниха необходимостта й с увеличаването на позициите на Русия в черноморския регион. Към тази инициатива иска да се присъедини и Украйна. За намерението на НАТО да увеличи присъствието си в Източна Европа, включително и в Черно море, заяви също и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Москва неведнъж е изразявала недоволството си от увеличаването на военното присъствие на НАТО в близост до границите й, заявявайки готовност да даде адекватен отговор на действията на Запада.

По думите на Грушко опитите да се промени съществуващото положение могат да доведат до нестабилност в региона.

„Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните, които го окръжават. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски и имат флот, намиращ се в Черно море. Дали ще ги включват в групировката или не – това е работа на военните. Но което е принципно важно, това е, че режимът на конвенцията от Монтрьо трябва да остане ненарушим. Това е едно от ключовите международни споразумения, осигуряващо регионалната стабилност и сигурност“, каза Грушко в ефира на телевизия „Россия 24“.