Групите по самоотбрана в Севастопол се разпускат

Кметът на Севастопол Алексей Чалий обяви разпускането на групите по самоотбрана, обяснявайки решението си, че “градът  вече не е застрашен от  външен враг”.

По време  на митинга  на 23 февруари в Севастопол за глава на изпълнителния комитет на града бе избран меценатът  Алексей Чалий. На следващия ден, Общинския съвет на извънредно  заседание одобри кандидатурата му  за кмет. Едно от първите решения на Чалий бе указ  за образуване на групи по самоотбрана в града от доброволци, които да работят в тясно сътрудничество с полицията, с цел опазване на реда и защита на мирни граждани.

От 24 Февруари жителите на Севастопол  започнаха да патрулират в града заедно с органите на реда.

“Днес подписах указ за разпускане на групите по самоотбрана. Мисля, че мотивацията на това решение е абсолютно ясна: градът  вече не е застрашен от външен враг, не остана  нито едно от военните  поделения или от силовите украински структури, които да се подчиняват  на нелигитимното правителство в  Киев”, каза Чалий  пред тв  канал Независима телевизия на Севастопол в Youtube.

Той благодари доброволците  за това, че през  първите   дни на “руската пролет” бяха “единствената силова структура, която защити  новото правителство на Крим и администрацията на Севастопол”.

Чалий също така обърна внимание  на командирите на групите по самоотбрана, че “революцията приключи”. “Тази  седмица ще се формират органи на  федералната власт  и ние започваме да живеем по законите на Руската Федерация”, каза той.

Според Чалий, скоро ще бъде приет Уставът на Севастопол  и ще последват избори за новото Законодателно събрание.