Граница на търпимост: Организаторите на атентатите в Париж и Брюксел представени като герои в изложба в Дания

Изложба, посветена на различни фигури в световната история, които са загинали в името на убежденията си, може да се проведе в столицата на Дания, пише британският вестник The Guardian, цитиран от RT.

Герои в изложбата ще бъдат Жана д’Арк, Сократ и други известни личности. Наред с френската героиня и древногръцкия философ, сред експонатите ще бъдат изложени снимки и копия на личните вещи на братята ал Бакрауи, осъществили взривовете в Брюксел през март тази година и Фуед Мохамед Агад – един от участниците в атентатите в Париж през ноември миналата година. Сред изложените вещи са копие от ръкавицата, която Ибрахим ал Бакрауи е носил в деня на терористичния акт, за да скрие детонатора.

Позовавайки се на организаторите на изложбата, The Guardian пише, че гидът ще разказва за Мохамед Агад, като „историята ще бъде представена от гледна точка на терориста“. Организаторите също така са заявили, че „изложбата разглежда термина „мъченик“ от възможно най-много гледни точки, като всеки е герой в собствената си история“.

Против провеждането на мероприятието в Дания се обявява Диего Гуглиота, представител на партия „Венстре“, която е една от най-популярните в страната. Той заяви, че смята да съди организаторите на изложбата за подстрекателство и подкрепа на тероризма.

Планира се изложбата да се проведе на територията на бивше абатство в един от модерните квартали в града от 26 май до 10 юни. Именно там преди няколко години се проведе и театрална постановка, посветена на норвежкия националист Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г. Продуцентът на пиесата тогава получи призовка в съда, но как е завършил процесът, така и не се разбра.