Готвим хуманитарна помощ за българите в Украйна

Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В същото време МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия, уточниха оттам.

Правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната.

В прессъобщението се посочва, че кабинетът е в постоянен контакт с българските дипломатически представителства в Украйна – посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се.

Правителството разчита, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България, уверяват от правителствената пресслужба.