Горбачов: Трябва да се търсят възможности за сътрудничество между Русия и Германия

Нужно е да се търсят всякакви, дори и най-нестандартните възможности за сътрудничество между Русия и Германия, думата на Москва и тази на Берлин имат значителна тежест в света, двете страни могат да допринесат за разрешаването на кризата около Украйна, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов.
Сайтът Международен фон за социлано-икономически и политологически изследвания gorby.ru отбелязва, че през май тази година в Берлин е излязла книгата на германския политик Вилфрид Шарнгал „На пропастта“, посветена на актуални въпроси от руско-германските отношения. По искане на автора и издателя Горбачов е написал предговора към тази книга.
В него той отбелязва, че историята на отношенията между двете страни датира не от десетилетия, а от векове. През това време отношенията между страните се окачествяват предимно като добросъседски. Имало е и периоди на конфликти, както и „най-трагичната страница – режима на Хитлер през Втората световна война.
„Споменът за бруталната война, за великите жертви ги задължава да предотвратят загубата на човешки животи в наше време. Необходимо е да се търсят и намерят всички, дори и най-нетрадиционните пътища към мир и сътрудничество. Преди 25 години успяхме да ги намерим. Това е нашето общо наследство. Трябва да го съхраним“, посочва бившият президент на СССР.
Горбачов отбелязва, че годините след Втората световна война не са били спокойни, но двете страни могат да помогнат за регулирането на кризисни ситуации.
„Кризата около Украйна, както и други остри ситуации в целия свят, водят до това, че хората умират.

Думата на Русия, както и думата на Германия, играят значителна роля в Европейския съюз и в света, тежат много. Те могат да допринесат за разрешаването на кризата“, казва Горбачов.