Горбачов: Светът преживява период, застрашен от нова Студена война

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов счита, че светът в момента преживява опасен период, който може да се превърне в нова „Студена война“, предаде РИА Новости.

По думите на бившия съветски лидер проблемите не бива да се решават чрез методите за въоръжена борба и връщането към милитаризацията , а трябва да се води конструктивна политика и диалог.

„Мисля, че ние сега преживяваме опасен период, който може да приключи като Студена война. Тя вече се води. И ще спечели този, който мисли. Всичко това са глупости! Нито ние ще се поддадем, нито те ще се поддадат. Необходимо е само едно – да се занимаваме със световна политика, конструктивна политика. И да се движим към света. Да се оборудва и укрепи този свят“, заяви Горбачов в навечерието на 85-тия си рожден ден в интервю за РЕН ТВ.

Екс-президентът на СССР съобщи още, че не смята да остава настрани от политиката. „Няма да напусна политиката… 55 години в политиката са нещо. Аз нямам планове. Планът ми е един – че няма да бъда встрани“, каза той.