Горбачов: Западът трябва да се откаже от санкциите и опитите да изолира Русия

Западните страни трябва да се откажат от опитите да изолират Русия и, на първо място, да се откажат от въвеждането срещу нея на персонални санкции. Такова мнение изрази бившият президент на СССР Михаил Горбачов в статията си, която ще бъде публикувана във в. „Российская газета“, предаде ТАСС.

„Сигурен съм, че ролята на Русия в преодоляването на кризата в световната политика може и трябва да бъде важна и положителна. Време е Западът да се откаже от опитите да я изолира. Това никога не е давало резултат. Още повече няма да дадат резултат „персоналните санкции“. Западът трябва да се откаже на първо място от тях. В противен случай няма да има диалог и шансове за възстановяване на доверието“, счита Горбачов.

Бившият съветски лидер отбеляза, че би било погрешно да се разчита на това, че Русия ще се примири с второстепенна роля в света заради икономически трудности. „Ако това се случи, то никой не би спечелил от него. Нещо повече – всички могат само да загубят от нова Студена война“, подчерта той.

Горбачов се изказа също и за необходимостта от отказ на съвременните държави от политиката на „двойните стандарти“, като отбеляза нейната опасност при разрешаването на глобалните световни проблеми.

„Трябва да се изключи всяка възможност за подкрепа на държавите (изхождащи от своите „интереси“) на терористичните и екстремистки групировки, на всякакви движения, обявяващи се за „въоръжена борба“ и за сваляне със сила на законни правителства. Отношенията между държавите в глобалния свят трябва да се регулират не само от нормите на международното право, но и от определени правила на поведение, основани на принципите на общочовешкия морал“, отбеляза той.

Според Горбачов следването на подобни принципи би позволило да се избегнат украинската и сирийската криза.

Бившият президент на СССР отбеляза още, че участието на САЩ и Русия в диалога за Сирия е способствало за известното отслабване на напрежението между двете страни. „Ако тази тенденция получи развитие, то тя трябва да бъде разпространена и в другите сфери на отношенията. Но това ще бъде дълъг и труден процес. Прекалено големи щети са нанесени върху доверието“, счита той.

Горбачов изрази мнение, че настоящите механизми за регулиране на украинската криза трябва да бъдат допълнени с нови елементи с участието на Русия и САЩ. „От тези механизми не трябва да се отказваме. Но те, очевидно, трябва да бъдат допълнени и да се стимулира работата им. Вероятно, чрез обсъждане в Съвета за сигурност на ООН или някакви други механизми с участието на Русия и САЩ“, отбеляза той.