Горбачов: Диалогът между Русия и Турция ще бъде полезен за световната политика

Президентите на Русия и Турция постъпват правилно, опитвайки се постепенно да преминат към диалог и да намерят път за сътрудничество. Ползите от тези стъпки, включително и от предстоящата във вторник в Санкт Петербург среща между лидерите на двете страни, ще означават много и за Турция, и за Русия, и за световната политика, счита първият президент на СССР Михаил Горбачов, предаде РИА Новости.

„Смятам, че двамата президенти постъпват правилно като се решиха на това. Трябва постепенно да се върви към диалог и да се намери път за сътрудничество. И аз мисля, че ползите ще бъдат много – и за Турция, и за нас, и главното – за ситуацията в световната политика“, каза Горбачов, коментирайки предстоящата среща между Путин и Ердоган.

По-рано той приветства нормализирането на отношенията между Русия и Турция и оцени положително факта, че руският президент удържа докрай позицията си по този въпрос, както и това, че поднасяйки извиненията си, турският лидер преодоля себе си и гласовете на онези, които го съветваха да приеме друго решение в създалата се ситуация.