Гонения на православни свещеници в Украйна

Настоятелят на храма „Св. Св. Антоний и Теодосий Печорски“ в град Василков Киевска област, протойерей Алексий Ефимов разказа, че получава заплахи със смърт за това, че е причастявал бойци от „Беркут“ на Майдана, съобщи вестник „Известия“.

Освен името на о. Алексий, в черните списъци за унищожаване на православни свещеници, служещи към Украинската Православна Църква на Московския Патриархат, съставен от активисти на неонацистките групировки „Десен сектор“, „Батьковщина“ и др, фигурират още много други имена на православни свещенослужители.

„Например, аз съм един от първите в местните проскрипционни списъци за унищожаване на православни свещеници, защото няколко пъти бях на Майдана и причастявах там войниците на Вътрешните войски и офицери на „Беркут“. Тук не може да става и дума за свобода на словото. Уви, осъденият на смърт вижда света не така, както го вижда човека настанил се в уютен кабинет и в удобен фотьойл“, разказа о. Алексий.
Напомняме, че през февруари в Киев по време на сблъсъците между властите и опозицията, организацията „Народен Събор“ на Украйна проведе акции в подкрепа на бойците от специалните части на украинското МВР „Беркут“, които браниха правителствената територия на ул. Грушевски от „мирни протестиращи“ на Евромайдана. В една от такива акции е взимал участие и протойерей Алексий Ефимов. Тогава той отслужил молебен и причастил бойците на „Беркут“, а след това произнесъл слово, в което наставлявал беркутите стриктно да спазват задълженията си, а основно положената от тях служебна клетва. Отец Алексий призовавал беркутите да не се поддават на призивите на протестиращите и да не преминават на тяхна страна, като ги сравнявал с фашистите. Той призовавал беркутите да помнят, че стоят на свято място, което е осветил самият Господ. „Защото тук е ул. Крещатик и Св. Княз Владимир по тази улица е водил своите хора, за да ги покръсти и очисти от езическото мракобесие, за да ги приобщи към истината на Христа“, казвал тогава о. Алексий. „Именно заради това мракобесите сега са избрали това място за проявите на своя сатанизъм“, посочвайки протестиращите, обръщайки се на виковете им от отсрещната страна на барикадите: „Това не е народ! Това не са хора! А истинския народ в момента гледа към вас и търси от вас защита, уповава се на вас“, разказал о. Алексий. Свещеникът призовавал беркутите да не се плашат от разярената тълпа, да не допускат страх в душите си „защото Господ е с нас, с вас е Господ, на ваша страна… Бог не може да бъде с престъпниците, с алкохолиците и подобни отрепки – Бог уповава на такива, като вас!“

В Украйна се засилва гонението на православни свещеници

Напомняме, ИА ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, че все по-често свещениците на Украинската Православна Църква на Московския Патриархат, служещи в Киевска област, получават писма със заплахи от лица, наричащи себе си патриоти на Украйна. Голяма част от православните украински свещеници вече са напуснали територията на Украйна със семействата си. Те в момента се укриват в Русия – някои при роднини, други при приятели.

Зам.-председателят на отдела за външни църковни отношения към Московския Патриархат протойерей Николай Балашов представи на страницата си във Фейсбук фотокопие от едно такова писмо изпратено от така наречените патриоти на Украйна, което са получили колегите му в Киев. В началото на писмото се казва следното: «Предупреждение: ако не се разберем с добро, с вас ще разговарят автоматите ни, макар да не желаем кръвопролития. Имате две денонощия за размисъл. Ние сме патриотите на Украйна, предлагаме ви да преминете под управлението на Украинската църква под върховенството на Филорет или в противен случай, да напуснете територията на Украйна, с цел да избегнете спрямо вас радикални мерки».
Както вече сме писали, в Украйна става все по-опасно не само за рускоезични и с проруска позиция хора, но и за православни свещеници…

Напомняме, на 9 Май украинските власти са забранили достъпа в територията на Украйна на главата на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московския Патриархат митрополит Иларион.