Голяма група щурмови Су-25 е готова да отлети за Сирия в отговор на американските заплахи

Русия увеличила числеността на авиогрупата в сирийската база Хмеймим за сметка на прехвърлените допълнителни бомбардировачи Су-24 и Су-34, съобщи руският вестник „Известия”. За прелитане са подготвени и щурмови Су-25 и очакват заповедта за пребазиране, които могат да се окажат в Сирия за 2-3 дни. Машините и пилотите вече били определени.Нарастването на руската авиационна група се извършва на фона на заплахите на американците да активират така наречения план „Б” за Сирия, който предполага увеличаване на авиоударите, допълнително прехвърляне на сили от спецназа и увеличаване на доставки от въоръжение за „умерената опозиция”.

Използването на Су-25 в Сирия ще позволи съществено да се увеличи броят на бойните полети на руската авиация. Малко известна особеност е, че Су-25 не се използват като щурмовици, а като бомбардировачи – хвърлят бомбите от голяма височина, както Су-24 и Су-34. В сравнение обаче с тях Су-25 е по-проста и обикновена машина, по-лесно се подготвя за полет. Ако Су-34 може да извърши за денонощие два полета, то Су-25 може да направи 10. При това всяка машина има по няколко пилота.Това позволява да се нанасят удари непрекъснато и да не се дава на терористите покой.

Експертите определят Су-25 като работен кон, самосвал за бомби. Самолетите са преминали модернизация и са способни да нанасят точни удари. Автоматичната система за управление осигурява нанасяне на бомбен удар по получени координати от разузнаването, а от пилота се иска да издигне самолета във въздуха и да го изведе в района на целта.

Политолози считат, че с нарастването на групировката в Сирия Москва демонстрира готовност за решителни мерки в случай, че процесът на преговори започне да буксува.

Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов пояснил, че нарастването на силите може да стане отговор на фактическия провал на прекратяване на огъня.

„За съжаление миротворческите усилия навлязоха в безизходица, а правителствените сили не са способни самостоятелно да постигнат прелом във войната, затова ни се налага да се върнем към степента на намеса, каквато беше до март тази година” – констатирал политологът.

Според Лукянов, ударите на руската авиация са съществена подкрепа за сирийската армия, обаче тя е изморена от дългата война и изходът на битката за Алепо е трудно да се предскаже.

„За сега никой не може да удържи решителна победа, а това означава, че рано или късно преговорите ще бъдат възобновени, възможно е да стане след смяната на администрация в Белия дом – счита анализаторът. – Засега всяка от противоборстващите страни се стреми да удържи победа край Алепо, за да измени разположението на силите в своя полза и да получи преимущество в бъдещите преговори.”

Източник: БЛИЦ