Говорителят на Кадиров: В Сирия няма „чеченски спецназ“

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров никога не е говорил за силова операция в Сирия, в която участва „чеченски спецназ“. Това заяви говорителят на чеченския лидер Алви Каримов, предаде ТАСС.

„Рамзан Кадиров никога не е казвал, че в Сирия воюват сътрудници на някакво чеченско спецподразделение“, се казва в заявлението на Каримов, публикувано на сайта на президента на републиката.

„Мисля, че не е нужно да обясняваме на някого заплахата, която носи тероризмът, още повече, когато става въпрос за пряка заплаха за Русия. Трябва да се противодейства на това във всички направления. Рамзан Кадиров не е говорил за никакъв „чеченски спецназ“. Подразделения имат само силовите ведомства в РФ. И той не е говорил за наземна операция, в която участва такъв „чеченски спецназ“, подчерта прессекретарят на Кадиров.

„В Сирия се намират изключително по тяхна инициатива няколко младежи“, отбеляза той, като добави, че не разполага с точна информация за броя на тези хора.

„Никой не ги е изпращал. Те съобщават известната им информация, представляваща оперативен интерес. И тя се оказва полезна. Благодарение на тези хора е установено мястото на подготовка на терористите, каналите за вербуването им и маршрутите, по които изпращат  новобранци от други страни в зоната на конфликта“, отбеляза Каримов.

В репортаж, излъчен на 7 февруари по телевизия „Россия“, се говори за участието в антитерористичните действия в Сирия на чеченско подразделение на руския спецназ. Коментирайки репортажа, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че министерството на отбраната на РФ неведнъж е давало изчерпателни коментари за състава на руските въоръжени подразделения в Сирия.

„Министерството на отбраната на Русия неведнъж е обяснявало кой е в Сирия, откога и с какво се занимава там. Предлагам на първо място да се ориентирате от съответните заявления на Министерството на отбраната, представителите на което неведнъж са предоставяли изчерпателна информация“, подчерта Песков.

Той обърна внимание на това, че в Русия има само федерални въоръжени сили и вътрешни войски. „Затова въпросът за потвърждаването на изпращане на едни или други военни трябва да се адресира към съответните ведомства. И трябва да се говори не за чеченски спецназ, а за съответните федерални подразделения“, отбеляза Песков.