Главнокомандващият либийските войски с писмо до Путин да започне военна операция в Либия

Властите в Либия се обърнали с писмо към Владимир Путин и към военния министър Сергей Шойгу да окажат на страната военна помощ във вид на въоръжение и техника, включително самолети, съобщи руският вестник „Известия”. В молбата фигурира и покана в Либия да започне операция като тази в Сирия.

Писмото е подписано от главнокомандващия либийските войски генерал Халиф Хафтар, известен със своите антиислямистки възгледи. През май 2014 г. той предприе операция „Достойнството на Либия” и обяви намерение да „изтреби всички екстремисти и терористи”. Хафтар подкрепя парламента в Тобрук.

Според експерти доставките на оръжие за борба с екстремистите има смисъл, но Русия трябва да се погрижи относно контрола за доставките от въоръжение.

Забраната за доставка на оръжие за Либия действа от 2011 г. по време на въстанието против Моамар Кадафи.

 Кой е генерал Халифа Хафтар

Един влиятелен в миналото мъж отново набира сили и може би именно той ще бъде обединителната фигура за Либия. Става въпрос за генерал Халифа Хафтар – някога верен привърженицик на Муамар Кадафи, по-късно военен затворник и негов заклет враг, а напоследък – ръководител на либийската армия, вярна на международно признатото правителство в гр. Тобрук. Това писа неотдавна „Ал Монитор“, когато през март Хафтар освободи Бенгази почти напълно и поведе войниците си на запад към Сирте – крепостта на „Ислямска държава“ в последните две години.

Публично обявената цел на Хафтар е да освободи Либия от ислямистите, но не се знае дали превземането на Сирте ще бъде следващата му стъпка.

В младостта си той е бил част от военното движение, организирано от Кадафи за свалянето на крал Идрис през септември 1969 г. Хафтар стига до ранг „полковник“ под властта на Кадафи и ръководи либийската армия, намесила се в гражданската война в Чад на страната на опозицията. През 1987 той бива пленен, а Кадафи отрича, че либийски войници се намират на територията на южната съседка. Хафтар и още триста либийци остават в ръцете на властите на Чад.

САЩ освобождават Хафтар в замяна на това той да се присъедини към новосформирана с подкрепата на Вашингтон опозиционна група – Национален фронт за спасение на Либия. Хафтар живее в САЩ от началото на 90-те до 2011 г. и става американски гражданин. През това време той поддържа връзки с либийските опозиционни групи в изгнание и организира военната съпротива срещу Кадафи в самата Либия, но безуспешно… до 2011 г.

През март 2011 г. той се връща в източна Либия и повежда бунтовниците, прикривани от въздушните сили на НАТО. След падането на Кадафи Хафтар потъва в неизвестност и се появява публично рядко до февруари 2014 г. Тогава по телевизията той обявява началото на операция „Достойнство“ срещу ислямистките милиции в Бенгази. Тогава никой не го взима насериозно, тъй като по това време Хафтар няма официална позиция в армията, нито лоялни бойци.

През следващите няколко месеца той спечели подкрепата на международно признатото правителство в Тобрук и стана главнокомандващ на военните през март 2015 г. Хафтар се фокусира върху сраженията с ислямистите в Бенгази, особено терористичната групировка „Ансар ал Шариа“, която стоеше зад убийството на американския посланик в Либия през 2012 г. Два месеца по-късно генералът обяви „война на терора“ в цяла Либия.