Главният редактор на RT посъветва ЦРУ как да се бори с Русия

Главният редактор на агенция „Спутник“ и телевизия RT Маргарита Симонян даде няколко съвета на ЦРУ как да се бори с признаването на Русия за нормална държава. Ироничната ѝ публикация във Facebook бе провокирана от някои изявления на западни политици, портиворечащи на действителността, както и от публикациите в западната преса, обвиняващи руските медии в пропаганда, предава РИА „Новости“

„За по-голямата част от западния естблишмънт мисълта, че Русия е нормална държава, е също толкова недопустима, колкото и мисълта, че земята е квадратна. А човек, който признае на глас Русия за нормална, е или идиот, или провокатор, или и двете заедно. В пресата, и дори в изявленията на разни лица, ежедневно наблюдаваме това граничещо с расизъм твърдение за нашата вродена, природна, не подлежаща на корекции ненормалност“, написа Симонян на страницата си във Facebook.

Според нея това убеждение се дължи на „неинформираност, детскоградинско невежество и отказ да се работи с факти, както и на склоността към употреба на готови формули за устройството на света“.

„Западният естаблишмънт води свещена битка срещу престъпните опити на Тръмп да признае нормалността на Русия. Той може и да не предприеме подобни опити, но най-малкото ги заявява, а това вече прекрачва границите на допустимото“, написа Симонян.

В тази връзка тя дава няколко съвета на „колективното ЦРУ“, сред които – да напомня постоянно на народа „за коварството“ на телевизия RT и агенция Sputnik.

„Използвайте възможно най-страшна лексика. Не ви трябва информационен повод, народът вече е свикнал. Наливайте масло в огъня! Като вчера например, когато прессекретарят на НАТО заяви, че Sputnik е пропагандна медия. След „Би Би Си“, изявлението бе препечатано от цялата британска преса. Не по команда, разбира се. Просто текстът им хареса“, подчертава Симонян.

По-рано три водещи британски медии – телевизия „Би Би Си“ и изданията „Таймс“ и „Индипендънт“ публикуваха едновременно статии за дейността на агенция „Спутник“, обръщайки си за помощ към НАТО и повтаряйки многократно изричаните обвинения в пропаганда без никакви доказателства.

Симонян посъветва също така ЦРУ да не престава да напомня, че „Тръмп се е хванал на въдицата на Русия“. „Но най-добре е някой да бъде гръмнат. Така, за всеки случай. Вас ли да уча?“, написа тя, уточнявайки, че фразата е използвана в ироничен контекст и не бива да се възприема като призив към американските спецслужби да убиват когото и да било.