Главната прокуратура на РФ призна за нежелана организацията „Американско-руска фондация за икономическо и правно развитие“

Главната прокуратура на РФ призна за нежелана дейността на територията на Русия на чуждестранната неправителствена организация „Американско-руска фондация за икономическо и правно развитие“ (The U.S. Russia Foundation for Economic Advancement and the Rule of Law, USRF). Това съобщи официалният представител на Главната прокуратура на РФ Марина Гриднева, предаде ТАСС.

„След проучване на постъпилите материали Главната прокуратура прие решение за признаването за нежелана на територията на Руската федерация на дейността на чуждестранната неправителствена организация „Американско-руска фондация за икономическо и правно развитие“, отбеляза тя.

Президентът на фондацията е американски гражданин, за който във връзка с дейността, насочена срещу интересите на РФ, е забранено влизането на територията на страната до 2025 г.

Кои организации попаднаха в списъка на нежеланите

На 1 декември министерството на правосъдието включи Фондация „Отворено общество“ (Фондацията на Сорос) (Open Society Foundations) и асоциирания с Фондация Сорос институт „Отворено общество „Фонд за съдействие“ (OSI Assistance Foundation) в списъка с нежеланите в Русия НПО.

„Съгласно федералния закон „За мерките за въздействие на лицата, участващи в нарушаването на основните човешки права и свободи, правата и свободите на гражданите на Руската федерация“, въз основа на решение на заместник-главния прокурор на РФ от 26 ноември 2015 г. в списъка с чуждестранните и международните неправителствени организации, дейността на които е призната за нежелана на територията на Руската федерация, са включени Фондация „Отворено общество“ (Open Society Foundations) и Институт „Отворено общество „Фонд за съдействие“ (OSI Assistance Foundation)“, се казва в съобщението.