Главната прокуратура на РФ включи фондацията на Сорос в списъка с нежеланите организации

Главната прокуратура на Русия определи като нежелана дейността в РФ на още две чуждестранни неправителствени организации, съобщи в понеделник представителят на надзорното ведомство Марина Гриднева, предаде ТАСС.

„След проучване на постъпилите материали Генералната прокуратура на Руската федерация прие решение за признаването за нежелана на територията на РФ на дейността на чуждестранните неправителствени организации – фондация „Отворено общество“ и институтът „Отворено общество – Фонд за съдействие“, заяви Гриднева. Двете организации влизат в структурата на така наречената Фондация на Сорос – мрежа от международни благотворителни организации, създадени от известния американски финансист Джордж Сорос. „Установено е, че тяхната дейност… представлява заплаха за конституционния ред на РФ и сигурността на държавата“, каза Гриднева.

Отбелязва се, че решението е прието във връзка с обръщението в Съвета на федерацията към главния прокурор, външния министър и министъра на правосъдието за проверка на организациите, включени в така наречения патриотичен „стоп-лист“. Даденият списък е утвърден с постановление на Съвета на федерацията на 8 юли тази година.

Припомняме, че през май в Русия бе приет закон, позволяващ чуждестранни и международни неправителствени организации да бъдат обявявани за „нежелани в Русия“, ако дейността им, според правоохранителните органи, представлява заплаха за „конституционния ред на Руската федерация, отбранителната способност или държавната сигурност“.

Джордж Сорос, известен като автор на най-големите в историята спекулативни операции, активно са намесва в политиката на различни държави. Неговите фондации неведнъж са били обвинявани в подпомагане на организирането на смяната на властта в редица държави. Самият финансист не отрича, че парите му са помогнали за провеждането на „оранжевата революция“ в Украйна през 2004 г. и Евромайдана през 2013 г. Във връзка със събитията в Украйна Сорос зае твърда антируска позиция и преди няколко седмици бе награден от украинския президент Петро Порошенко с орден на Свободата „за лични заслуги в укрепването на международния авторитет на украинската държава“.

 

Източник: „Дума“.