Германски СМИ: Интригите на САЩ заплашват кариерата на Меркел

Политическото съществуване на Меркел беше обусловено от нейния имидж, основан на обективност и искреност. Сега тя може да загуби репутацията си заради своите увъртания в контекста на шпионския скандал между ФРГ и САЩ, твърди в редакционна статия на вестник, твърди „Франкфуртер Рундшау“.
 „Любопитството на САЩ остави пукнатина върху фасадата и тази пукнатина не е просто цицина. Тя се разширява”, констатира авторката на публикацията Даниела Ватес.

Става дума за разследване не отдавна, проведено от журналисти на вестник Süddeutsche Zeitung и телевизионните канали WDR и ND, което установило, че от 2013 г. правителството на САЩ не е давало ясно съгласие за сключване на така нареченото антишпионско споразумение с ФРГ, макар съветникът на Меркел тогава да твърдял обратното.

След като тази информация е оповестена, много немски вестници излизат с критика по адрес на германския канцлер.

От гледната точка на Ватес, Меркел или е лъгала, или е прикривала лъжите на своите най-близки съратници.

„Това са сериозни обвинения и в случая с федералния канцлер тяхната те жест се удвоява“, подчертава немската журналистка. Ставало дума не за политически решения, които могат да бъдат „правилни или неправилни”, а за честността.

Сега Меркел и нейният прес-секретар твърдят, че са действали от „най-добри подбуди”.

Меркел е критикувана не само от „Франкфуртер Рундшау“. Коментатор на Rheinische Post заявява, че действията на Меркел на фона на шпионския скандал може да се оцени като нарушение на клетвата пред народа.

Наблюдател на списание „Шпигел“ отбелязва, че Меркел, като не само една от най-могъщите, но и най-малко наивните жени в света, не е могла да не знае становището на своя помощник и следователно преднамерено е лъгала.

Източник: Гласове