Германски политолог: САЩ носят отговорността за разпада на Украйна

Въпреки подписания в Минск нов документ за преодоляване на конфликта в Донбас, Европа може да забрави за териториалната цялост на Украйна. Такава гледна точка изрази в своята колонка в Spiegel-online германският публицист и политолог Якоб Аугщайн. Дори и ако това е било предвидено от предложението на ЕС, в мирния план се намесват САЩ, реално да се противопоставят на които в голямата политика може само Русия.

Оценявайки резултатите от минските споразумения, подписани на 12 февруари, политологът отбелязва, че независимо от прилагането им на Европа й предстои да си има работа фактически с разделена Украйна. При което отговорността за разпада на страната се пада на САЩ, превърнали още една държава в жертва на своите геополитически интереси.

Според публициста, Барак Обама се намесва в европейското политическо пространство и се опитва да говори на езика на силата с Владимир Путин. „Канцлерът на Германия каза миналата година, че Владимир Путин „живее в друг свят“. Това е светът на политиката на силата, в който добре се ориентират руснаците и американците. Но Меркел, германците в него са чужденци“, пише Аугщайн.

Експертът изразява мнение, че западната част на Украйна я очаква съдбата на „васалните държави“ от Латинска Америка, зависими от САЩ и даващи площадка за разполагането на американско въоръжение. В същото време Аугщайн предполага, че Русия няма да се откаже от своето авторитетно влияние върху източната част на страната. Мнението на европейската общност при този развой на събитията отново не се отчита.

През ноември  бе формулирана  позицията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: „виждам Украйна като партньор на НАТО, но не и като членка на блока“. Но това решение бе прието от германската страна без участието на САЩ.

В плановете на Вашингтон, по думите на германския политолог, не влиза запазването на неутралния статут на Украйна. В хода на скорошната визита във Вашингтон на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел сама призна, че САЩ и Европа по различен начин оценяват случващото се в Украйна./ Днес+