Германската преса пише под диктовката на американските спецслужби

Руският телевизионен канал «Россия 1» съобщи, че в Германия избухна голям скандал след появяването на книгата «Продажни журналисти».

На страниците в книгата репортерът на един от най-влиятелните вестници в Германия — Frankfurter Allgemeine Zeitung Удо Улфкот призна, че 17 години е писал статии, разследвания и изобличавания под диктовка на служители от американските специални служби, а основно фалшифицирани текстове за Кадафи.

«Основните тезиси в книгата са следните: първо – във ФРГ симулират свободата на словото. Ние говорим за нея във всички медии, но такава свобода съществува само на хартия. Това твърдение може да изглежда невероятно, но аз представям доказателства за онова, за което е забранено да се пише. Второ – не във всички медии, а в най-големите, които всъщност формират общественото мнение. В тези медии ръководни функции са поели хора с много тесни контакти със западните специални служби. Трето – най-влиятелните медии имат не само проамериканска позиция, но и в продължение на десетилетия водят пропаганда срещу Русия. Те едностранчиво поднасят информация, манипулирайки хората, като реално се занимават с пропаганда», разказа Улфкот, който е работил цели 17 години в редакцията на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Написаната от него книга е неговият собствен опит в областта на журналистиката,всъщност, саморазобличаване. Например, не е задължително да се пътува до Либия, за да се напише статия за полковник Кадафи (необходимата информация ще бъде предоставена от разбиращи хора).

«Веднъж в редакцията на FAZ дойдоха двама представители на немското разузнаване BND, като абзац след абзац те ми диктуваха какво да пиша. Този материал след това излезе в печатната версия на вестника, а под статията фигурираше моето име. Аз не разполагах с тези данни, а просто ми бяха казали какво точно да напиша», призна журналистът.
Под диктовката на спецслужбите излизат и материалите в популярния Spiegel, където периодично се появяват статии, като тази например, че малайзийския Boeing 777 в Източна Украйна е бил свален от опълченците, но подметнатата информация не е подкрепена с никакви доказателства, както се казва, само за да влезе в съзнанието на читателя.
Но понякога се случва и обратното – специалните служби диктуват, за какво да не се пише. „Така например, когато Садам Хюсеин тровеше кюрдите с химическо оръжие, което му доставяше Западна Германия, беше следното – бъди добро момче, и тогава също ще имаш всичко, от златен часовник до вила в Тоскана”.

„В моята книга има списъци с имена на журналисти, които поддържат тесни контакти със специалните служби. Всички те или заемат ръководни длъжности или много бързо се движат по кариерната стълба, наистина много бързо”, отбеляза Улфкот.

„На примера на Украйна се вижда до колко са контролирани и предубедени западните медии, преди всичко немските, как едностранчиво поднасят те информацията. Работата е там, че коментаторите и журналистите в големите германски медии са членове на трансатлантически проамерикански организации, като: Aspen Institute, German Marshall Fund of the United States и много други», подчерта Удо Улфкот.