Германия ще върне към балканите хиляди бежанци

Германия ще върне към балканите хиляди бежанци с отхвърлени молби за получаване на убежище”, предупреди германският вътрешен министър Томас де Мезиер, след като Берлин затегна позицията си към икономическите имигранти на фона на рекордния наплив, публикува bgnes.com.

По думите на министъра през следващите седмици броят на върнатите бежанци и депортациите ще нарасне значително. „Федералната служба за миграцията и бежанците е натоварена със задачата да разгледа много молби за убежище преди Коледа”, каза министърът, като добави, че „десетки хиляди” отхвърлени кандидатури ще трябва да напуснат Германия. Де Мезиер добави, че в следващите дни ще пътува до Албания.

Германските власти досега са експулсирали 11 000 души, а други 27 000 доброволно са напуснали страната с финансова помощ, каза още министърът. Германия очаква да посрещне един милион лица, търсещи убежище тази година. Много от тези, които са пристигнали до момента, са от разкъсваната от войната страни като Сирия или Ирак, но значителен брой идват от безконфликтни страни на Балканите.

Този месец Берлин добави Албания, Косово и Черна гора към „списъка със сигурни страни”, което ги лишава от правото на убежище. Според официални данни Германия е получила 577 307 молби за търсене на убежище от януари до септември. От тях 66 311 са били от албански граждани, а други 32 258 са на косовари.