Германия предупреди за дестабилизиращата роля на Саудитска Арабия

Федералната служба за разузнаване на Германия предупреди за дестабилизиращата роля на Саудитска Арабия в арабския свят, пише авторитетното издание Der Spiegel.

„Сегашната предпазлива дипломатическа позиция на висши представители на управлението ще бъде заменена от импулсивна политическа намеса“, се казва в анализ на германските тайни служби. Такава опасна роля може да изиграе новият министър на отбраната и син на крал Салман – Мохамед бин Салман, към когото разузнавателната служба е особено критична. Концентрацията на икономическа и външнополитическа власт в престолонаследника крие „латентна опасност“ той да направи опит да заеме трона на баща си преждевременно. С реформи и различни мерки той може да привлече към себе си гнева на редица членове на кралското семейство, но и на широката общественост.

Крал Салман и синът му Мохамед искат да профилират Саудитска Арабия като „лидер на арабския свят“, пишат анализаторите на Берлин. Рияд се опитва да разшири външнополитическата си програма „със силен военен компонент и развитието на регионални съюзи“. Това изправя кралството в пряка конкуренция с Иран – двустранните отношения между Рияд и Техеран са белязани от „взаимно недоверие и религиозно-идеологическа вражда“. Това слага дълбок отпечатък върху другите държави в региона, които често пъти са обекти на тяхното влияние.

 

Източник: focus-news.net /Тереза Герова/.