Германия няма да праща спецчасти в Славянск

Специалните части на Германия не са в състояние на повишена бойна готовност. Това съобщават от министерство на отбраната на Германия и така опровергават написаното по-рано в “Билд”, съобщава УНИАН. В елитното подразделение на Германия влизат 1100 бойци, които тренират и са готови да изпълнят 160-километров марш с пълно оборудване, да не спят, да издържат на глад, да издържат на ярка светлина в лицето и на ледена вода.

Сред задачите на подразделението влиза включително и освобождаването и евакуацията на заложници

във всяка точка на света

Последната акция на германските спецчасти е била при освобождаването на 100 германски заложници в Либия.

Сега ситуацията в Украйна е взривоопасна и това прави привличането на германските спецчасти на украинска територия сложно, обясняват експерти. Конкретни планове за изпращане немски спецчасти в Славянск няма. Това са съобщили от министерството на отбраната на Германия и допълват, че спецчастите на се в състояние на повишена бойна готовност.

На въпроса дали има съображения за привличането на спецчастите за освобождаване на германците в Украйна, повечето германци отговарят утвърдително. Решение за това трябва да вземе кризисният щаб на федералното правителство. В случай на заплаха за живота и здравето на заложниците, парламентът може да одобри провеждането на акция. Дейността на спецподразделението е секретно.

Както е известно, в Украйна вече се чуха мнения, че има план как да се освободят военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) от плен на терористите в Славянск. Лидерът на федералистите в Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че в преговорите се забелязва известен прогрес. На въпрос, кога ще бъдат освободени седемте членове на мисията на ОССЕ, Поньомарьов отговори, че засега не може да назове конкретни срокове. Делегацията на ОССЕ, която води преговорите за освобождаването на своите колеги, на свой ред не са правили

никакви изявления

Осем военни експерти на ОССЕ (четирима германци, по един гражданин на Швеция, Полша, Дания и Чехия) бяха похитени от федералистите в Славянск на 25 април. Междувременно постоянният посланик на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че изпращането на групата от военни наблюдатели на ОССЕ в Славянск може да е провокация или глупост, организирана от властите в Киев. Изявлението Чуркин направи в хода на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Украйна.