Германия не изключва военно участие в Сирия

„Германия не изключва и военно участие в Сирия, ако се наложи подкрепа на воюващата там в момента Франция.“ Това заяви канцлерът Ангела Меркел при посещението си в Париж. Същевременно в Германия тя отново намери съюзници на политиката си след няколко месеца на пълна изолация от всички партийни лагери, включително и своя.

Меркел би могла да управлява отново, но този път със социалдемократите или със зелените. Политиката й печели пълно одобрение и сред коалиционните партньори, и сред опозицията. Така коментират политолози и наблюдатели рязката промяна на настроенията в Германия по отношение на управлението на канцлера Меркел, съобщи БНР. Тя попадна за кратко в сериозна изолация, след като настоя, че Германия трябва да отвори врати за бежанците и да не определя горна граница на броя приети.

Същевременно според последните съобщения бежанци вече почти не достигат Гърция, така че поне за зимните месеци може да се очаква уталожване на потока. Това ще даде глътка въздух на Меркел, за да направи нов план за справяне със ситуацията. Засега основните обвинения срещу нея – най-вече от левицата, са, че тя действа без никакъв план.

 

Източник: „Гласове“.