Германия не знае кой е свалил Boeing, но подкрепи санкциите срещу Русия

След катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна германското федерално правителство през германските медии обвини Русия, че подкрепя опълченците, които ужким били свалили самолета.

На тази основа бяха обявени санкции срещу Русия, а сега правителството призна, че не знае кой е свалил Boeing, каза за „Гласът на Русия” депутатът от фракцията на левите в Бундестага Александър Ной.

За това защо информацията за катастрофата се премълчава и на кого е изгодно, четете в интервюто на Николай  Йолкин.

Александър Ной: На 6 септември направих депутатско запитване до правителството на Германия за сваления над Украйна Boeing. Дойде отговор, от който стана ясно, че, първо, правителството не е знаело дали полет МН17 изобщо е свален. И, второ, то не можа да отговори, ако да, то от кого. А скоро в Хага беше публикуван първият междинен отчет на холандския Съвет за сигурност и в него е казано, че самолетът е бил свален от ракета, но пак не е посочено чия.Така че въпросът кой е виновен, както и преди, остава неизяснен. А веднага след катастрофата федералното правителство чрез германските медии обвини директно Русия или, най-малкото, я обвини, че подкрепя опълченците в източната част на Украйна, които ужким били свалили самолета и на тази основа обявиха санкции срещу Русия. И ето сега федералното правителство признава, че не му е известно кой е свалил Боинга, а значи, че то е обявило санкциите и участва в тях въз основа на спекулации.

-Защо, от Ваша гледна точка, разследването на катастрофата сега се проточва?

Александър Ной: От една страна, за разследването е необходимо достатъчно много време. От друга, – на мен ми се стори много интересно, че две седмици след падането на самолета с множество жертви на борда, изведнъж настъпи тишина. Както в западните медии, така и в изявленията на западните правителства. Това силно ме озадачи. Западните журналисти застъпиха версията, че Русия точно знае кой е свалил самолета, и Украйна знае това, и САЩ знаят. Но те не искат да говорят, за да не  разпалват конфликт. Според мен това предположение на журналистите не издържа критика. Аз съм почти убеден: ако бяха виновни Русия или опълченците в източната част на Украйна, а Западът това би знаел, то на световната общност биха казали, че това са били руснаците, или съответно опълченците. Доколкото това досега не е станало, остава въпросът, кой в действителност е виновен? Това напълно би могла да е украинската страна, дали като резултат от небрежност, нещастен случай или съзнателна мярка, за да може след това за всичко да бъдат обвинени руснаците. Това също е възможно.

-А защо разговорите между диспечерите и досега не са публикувани изцяло?

Александър Ной: И тъкмо това е най-интересно от всичко: защо това се премълчава? На кого е изгодно то? Може би на Украйна? И на САЩ, разбира се, също, както и на целия Запад. Украинският режим на пучистите няма да направи нищо без съгласуване със САЩ, това е техният марионетъчен режим. Германското правителство също се старае да му повлияе в свой интерес, на основно там се разпореждат северноамериканците.