Германия може да отказва бежанци

Германия може да започне да отказва прием на бежанци още на границата. Това заявява в интервю за вестник „Ди Велт“ германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.
Шенгенската зона няма да може още дълго да просъществува без контрол по границите, смята Мезиер. Според него „решението лежи на първо място върху охраната на външните граници на ЕС“ и Германия може да върне бежанците към държавите на границата на общността.

Според германския вътрешен министър въпросът за възможно затваряне на границите е бил обсъждан през септември, но тогава е било решено страната да се откаже от идеята за прекратяване на приема на бежанци. Колко дълго обаче  ще продължи това, ако броят на пристигащите в страната бежанци се запазва толкова голям, вече е друг въпрос, изтъква Мезиер.
Вътрешният министър посочва, че затварянето на границите е напълно възможно от правна гледна точка. „По-рано бяхме решили да не прибягваме до това по политически съображения“, подчертава Мезиер.

Според последните данни Германия вече е приела близо един милион бежанци.
Броят на мигрантите на гръцките острови от началото на 2015 г. до 9 декември включително пък възлиза на 758,596 души. 3500 се намират на гръцко-турската сухоземна граница. Това посочват от пресцентъра на гръцкото посолство в България. До 23 ноември са арестувани 413 трафиканти и са разбити доста канали за фалшифициране на документи на имигранти на Лесбос и в Атика.
От гръцкото посолство съобщават, че вече работи и първият идентификационен център (т. нар. гореща точка) в Мория, Лесбос, с капацитет 4000 регистрации дневно, а до края на годината ще заработят центровете за регистрация на островите Кос и Лерос. През януари догодина ще започнат да функционират и двата центъра за регистрация на островите Хиос и Самос. Още един център за регистрация ще започне да работи в Идомени, на границата в БЮРМ.

В същото време латвийското министерство на вътрешните работи и управлението по въпросите на гражданството и миграцията са съобщили на Гърция и на Италия, че страната е готова за приема на бежанци. Първите десет ще пристигнат в Латвия през януари. Рига е изпратила на съответните инстанции в Гърция и Италия критериите, според които е готова да приеме бежанци. Предпочитанията й са за семейства с деца, а също за бежанци, говорещи чужди езици, с професионално образование или трудов опит.

Правителството на Латвия вече одобри план за настаняване в близките две години на територията на страната на 531 бежанци от страни от Близкия изток и Африка.
Полското правителство пък смята да „преформулира“ решението, взето през септември от Европейския съюз, което налага на страната да приеме близо 7000 бежанци. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Якуб Скиба.

 

Източник: „Дума“.