Германия иска САЩ да се консултират с нея преди налагане на санкции срещу Русия

Европейският съюз ще предприеме защитни мерки, ако САЩ провеждат индустриална политика под девиза „Америка над всичко“, използвайки за целта налагането на санкции. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел пред вестник „Рейнише пост“.

„За нас е важно разрешаването на украинската криза и запазването на политическия натиск, чийто източник са санкциите“, отбеляза той и добави, че това може да се случи само, ако действаме единодушно. „Ние ще се защитаваме от индустриална политика под девиза „Америка над всичко“, провеждано под предлога санкции“, категоричен е Габриел.

Той за пореден път припомни, че американският президент Доналд Тръмп „за момента не е взел решение, как и дали ще ожесточи режима на санкции против Русия“.

„Законопроектът при всички положения предвижда консултации с нас, европейците, преди това да се случи“, посочи Габриел. „Ще използваме тази възможност, намирам се в тесен контакт с Рекс Тилърсън“, добави той.

В края на миналата седмица американският Сенат одобри законопроект, предвиждащ ожесточаване на едностранните санкции по отношение на Русия, Иран и КНДР. Сега този документ – „Закон за противодействието на американските противници с помощта на санкции“ – ще бъде изпратен за подпис на президента Тръмп. Европейците са обезпокоени, че САЩ с помощта на подобни мерки планират да ограничат сътрудничеството с руски компании при строителството на тръбопроводи и да направят приоритет износа на американски енергоресурси в Европа, коментира ТАСС.

Източник: БГНЕС/ Икономист