Германия забрани фракинга

Германското правителство  прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус.

Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия, които досега бяха позволени, запълва юридическите пукнатини и установява стриктни правила там, където не е имало ясна регламентация“, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Законът забранява технологията в конкретни райони, за да защити питейната вода, здравето на хората и природата, и налага общи ограничения за използването на фракинга, посочи и министерството на околната среда.

При фракинга, или хидравличното рабиване, се използва вода под налягане и химикали, за да се извлече газ от шистовите скали. В Германия има сериозна съпротива срещу технологията заради опасения, че питейната вода може да се замърси.

Министърът на околната среда Барбара Хендрикс заяви, че проектозаконът предвижда едни от най-строгите условия за фракинг. „Защитата на здравето и на питейната вода са основни приоритети. Затова искаме да ограничим фракинга, колкото е възможно“, каза Хендрикс, цитирана от „Дневник“.

Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен през следващите няколко години. Технологията ще може да се ползва при проучвания, но при строго определени условия и след оценка на рисковете и влиянието над околната среда.