Ген. Конашенков: Не сме нарушавали въздушното пространство на България

Руското министерство на отбраната опроверга обвиненията за нарушения от руските военни самолети на въздушното пространство на НАТО, предаде РИА Новости.

„С нескрито учудване разбрахме за изказването на българския министър на отбраната Николай Ненчев по местната телевизия Nova TV , че има увеличаване на нарушенията през миналия месец на „българската зона за отговорност във въздушното пространство на НАТО” от руски военни самолети с „изключени транспондери“, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„Искаме преди всичко, и не само ние, пояснения от господин министъра колко далеч от въздушните граници на България, се простират границите на въображаемата от него „зона за отговорност на въздушното пространство на НАТО?“, попита генералът.

Конашенков отбеляза, че самолетите на руските ВКС в планов режим редовно изпълняват полети над акваторията на Черно море, но маршрутите на полетите им винаги се провеждат в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води.

Освен това, полетите се извършват само с включени транспондери, подчерта още представителят на руското отбранително ведомство.

Той заяви, че не са постъпвали никакви обръщения към Русия от страна на българското министерство на отбраната.

„Затова би било добре преди да огласява в ефир за някакви предприемани от българското военно ведомство „превантивни мерки” за реагиране, г-н министърът първо да провери докладите на подчинените си за реалното положение на нещата“, каза още Конашенков.

В неделя българският министър на отбраната Николай Ненчев заяви в ефира на Nova TV, че руски военни самолети с изключени транспондери са навлизали в така наречената „българска зона на отговорност“ във въздушното пространство на НАТО четири пъти през изминалия месец. По думите му, България е поискала обяснение от Москва за нарушенията, като нарече инцидентът „провокация по отношение на България и нейните ВВС“. „Ние предприемаме превантивни мерки“, отбеляза още Ненчев, припомня РИА Новости.