Ген. Брийдлав: НАТО ще разположи танкове в България

Танкове на НАТО да бъдат разположени в България и още няколко европейски страни. От това няма да се откаже главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, става ясно от интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Той допълва, че няма да се откаже от плана си танкова бригада с до 5000 войника и 250 танка да бъде разположена в България, Румъния, Полша, в Прибалтика, възможно е и в Унгария, съобщава „Дарик“.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа твърди, че идеята му не нарушава договорката между алианса и Русия, защото „числеността на танковата бригада е малка и няма да е съсредоточена на едно място, а ще е разположена в различни държави“. В договора с Москва отпреди 18 години е записано задължение НАТО да не разполага трайно компактни бойни единици в Източна Европа.

Позицията на Брийдлав идва малко, след като Владимир Путин обяви, че до края на годината руската армия ще бъде снабдена с 40 нови междуконтинентални ракети. Президентът предупреди, че оръжията ще бъдат пренасочени към страните, които заплашват сигурността на Русия.

Междувременно полският военен министър Томаш Шемоняк и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщиха, че следващата седмица в Брюксел министрите на отбраната на страните от алианса ще обсъдят разполагането на военна техника в Източна Европа.

Миналата седмица в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Пентагонът разглежда въпроса за разполагане в Източна Европа на тежки оръжия. Складове за такива оръжия трябва да се появят в Полша, балтийските страни, България, Румъния, а вероятно и в Унгария.