Генерал от НАТО отбеляза превъзходството на ВС на Русия пред силите на алианса

В последно време НАТО съществено деградира и това се вижда на фона на модернизацията на въоръжените сили на Русия. Затова алиансът се опасява, че балансът на силите в света ще бъде в полза на Русия, обяви германският генерал от НАТО Ханс-Лотар Домрезе, цитиран от РИА Новости.

Според него в момента Русия е боеспособна както никога преди и това е свързано с увеличените инвестиции в сферата на отбраната.

„От момента, в който Путин стана президент за втори път, инвестициите в Русия в сферата на отбраната станаха толкова интензивни, че към днешна дата въоръжението им се явява супер съвременно, много мобилно и боеспособно”, казва генералът.

Според Домрезе за последните 25 години НАТО е занижила изискванията си и съкратила военните си сили с 25%. И ако се стигне до това балансът на военните сили да стане много в полза на Русия, то на алианса ще се наложи да започне преговори за разоръжаване.

Коментирайки отминалата 2015-а, генералът смята, че НАТО като цяло е претърпяла много загуби. Като примери той дава провала на програмата за обучение на бойци в Афганистан, а военните операции в областите Кандахар, Хилменд и Кундуз не са донесли очаквания успех. Като най-голям провал на НАТО генералът определя ролята й в конфликта в Сирия.