Генерал Конашенков: Болниците в Сирия, за чиито бомбардировки ни обвиняват, не съществуват

Болниците в Сирия, за чиито бомбардировки обвиняват руската авиация, просто не съществуват. Това заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„Искам да припомня, че преди седмица отделни водещи западни медии, позовавайки се на Сирийско-американското медицинско дружество, което е регистрирано в САЩ, бяха изпъстрени с обвинения по наш адрес, че руските самолети уж са бомбардирали болници в населени пунктове като Ал-Эйс, Ал-Хадер, Хан-Туман, Сармин, Латамна и Ал-Зирба“, каза генералът.

„Всичко това традиционно се правеше голословно, без каквито и да било факти“, поясни Конашенков. „В качеството на псевдодоказателства се демонстрираха някакви клипчета за уж разрушената болница в населения пункт Сармин, провинция Идлиб“, заяви генералът, като показа материалите,  разпространявани от западните медии преди седмица. Позовавайки се именно на тях, говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че „ни навеждат на мисълта” за тези бомбардировки.

„В тези публикации се подчертаваше, че от ударите на руската авиация са загинали 12 души, 30 са били ранени, а самата болница – разрушена”, допълни Конашенков.


Снимка: МО на Русия

„Ние проверихме тази информация. Оказа се, че действително, болница има само в населения пункт Сармин. В селата Ал-Эйс, Ал-Хадер, Хан-Туман, Ал-Зирба и Латамна няма болници и съответно няма медицински персонал”, обясни генералът.

На аероснимката, заснета на 31 октомври 2015 г. ясно се вижда, че въпросната болница е непокътната.