Генерал Бен Ходжис: Путин може да блокира Черно море

В сряда на съвещание в Севастопол руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия ще направи всичко, за да обезпечи сигурността на Крим. Това, по думите на главнокомандващия сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, „предизвиква реални тревоги“ в НАТО, пише „Независимая газета“.

Докато разсъждава за ефективността на руската отбрана и нейното влияние на бойните действия в Югоизточна Украйна, генералът посочва, че има „големи инвестиции“ (във вид на развитие на въоръжението и военната инфраструктура) на Русия в Калининград и Крим. „Те са в състояние напълно да прекратят достъпа в Балтийско и Черно море“, цитира изданието изказването на американския експерт.

Това изказване Бен Ходжис е направил в интервю за профилираното американско издание Defence News, отбелязва „Независимая газета“. „Те (въоръжените сили на Русия) могат да покрият с противокорабните си ракети почти 90 % от Черно море. Такава е ситуацията и в Прибалтика. Така че в Крим и Калининград те имат наистина много възможности – и артилерия, и противокорабни ракети, и ПВО, и сухопътни войски“, позовава се на американския генерал руският вестник, цитиран от „Фокус“.