Генералният щаб на РФ организира съвместна дейност с ВМС на Франция за борба с тероризма в Сирия

Руската армия организира съвместна бойна дейност с военноморските сили на Франция за борба с терористите в Сирия. Това заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде ТАСС.

„В съответствие с искането на президента на Руската федерация Генералният щаб разработва предложения за съвместни действия с ВМС на Франция срещу терористите. С пристигането на самолетоносача „Шарл дьо Гол“ до бреговете на Сирия ще бъде организирана съвместна бойна дейност“, заяви Картаполов на брифинг за журналисти.

По-рано Владимир Путин възложи на командването на крайцера „Москва“, намиращ се в Средиземно море, да си сътрудничи с френските военни. „В близко бъдеще в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да установите пряк контакт с французите и да работите с тях като съюзници“, каза руският президент. „Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната получиха съответните указания“, каза още той. „Трябва заедно с тях да се разработи план за съвместни действия както по море, така и във въздуха“, подчерта Путин.

Върховният главнокомандващ руската армия даде тези указания по време на посещението си в Националния център за управление на отбраната, където чрез видео връзка изслуша докладите на военните, провеждащи антитерористичната операция в Сирия.