Генералният щаб на ВС на РФ: Коалицията в Сирия нарушава международното право

Действащата в Сирия международна коалиция нарушава „всички канони“ на международното право, докато руските военни се намират на сирийска територия законно. Това заяви в сряда началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС.

„Нашите подразделения в Сирия се намират на законна основа и по молба на правителството на суверенна държава, което не може да се каже за международната коалиция, която де юре нарушава всички канони на международното право“, заяви Герасимов на V-тата Московска конференция за международна сигурност.

Той подчерта, че „става дума за участие на нашите войски именно в борбата с тероризма, а не за каквато и да било военна намеса в работите на друга държава или подкрепа на едно от религиозните движения“.

Герасимов заяви още, че процесът за дестабилизиране и опитите за сваляне на законното правителство в Сирия са се провеждали по вече отработени методики.

„Първо бяха организирани протести с активна информационна подкрепа отвън, след това започнаха въоръжените нападения срещу представителите на органите на държавната власт и силовите структури, а после и масирано настъпление на терористичните групировки, подкрепяни от задкулисни играчи“, поясни Герасимов.

По думите му в средата на миналата година ситуацията в Сирия е била критична. „Открито стоеше въпросът да запазването й като суверенна държава. Смяната на властта в републиката би означавала неминуемо раздробяване на страната на етнически и религиозен принцип и прекратяването на съществуването й като единна държава“, подчерта началникът на руския Генщаб.

„Развитието на събитията в Сирия по либийския сценарии би довело до това, че доскоро проспериращата страна щеше да се превърне в източник на разпространение на терористична опасност за целия регион“, подчерта той.