Генералният секретар на НАТО: Шансът за възобновяване на нормалното сътрудничество с Русия е малък

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че възможността за възобновяване на сътрудничеството с Русия в нормален режим не е голяма, съобщи порталът Defense News, цитиран от РИА Новости.

По-рано руското външно министерство потвърди скорошното провеждане на заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво постоянни представители. Сред темите на заседанието са кризата в Украйна и увеличаването на активността на алианса в близост до руските граници. Според информация на Defense News срещата се планира да се проведе на 20 април в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

„Тази среща е продължение на политическия ни диалог. В същото време няма да има връщане към нормалното положение на нещата, докато Русия не започне отново да уважава международното право“, заяви Столтенберг.

Генералният секретар отбелязва, че алиансът е „оставил открити“ каналите за политически диалог и военна комуникация. В същото време обаче, решението за прекратяване на сътрудничеството остава в сила.

Междувременно източници в алианса съобщили пред Defense News, че срещата на Съвета Русия-НАТО е опит за възобновяване на партньорството.

Съветът е създаден през 2002 г., а последното му заседание на ниво дипломати се проведе през юни 2014 г. Оттогава диалогът между Русия и Северноатлантическият алианс е замразен заради конфликта в Украйна.

За възможността от възобновяване на съвместната работа заяви и самият генерален секретар на НАТО през декември миналата година. В Москва отбелязаха, че контактуват с „ръководството на секретариата на НАТО по проблемите, които биха могли да се обсъждат“.

Представителите на Запада неведнъж са обвинявали Русия в агресия, но Москва опроверга подобни твърдения. Руският президент Владимир Путин по-рано нарече подобни твърдения спекулации, породени от страх. Началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов на свой ред заяви, че обвиненията срещу Русия за това, че води агресивна политика, са предлог за активизирането на Северноатлантическия алианс.

Руската страна неведнъж е подлагала на критика усилването на военната активност на НАТО в Европа. Постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко заяви, че за НАТО заплахата от така наречената хибридна война е само предлог, позволяващ й „да намери оправдание за действията си на източния фланг“. В Москва обещаха да дадат адекватен отговор на действията на алианса край руските граници.