Гей героят в „Красавицата и Звяра“ предизвика гнева на християни в САЩ и Русия

Новият игрален филм на „Дисни“ „Красавицата и Звяра“ бе посрещнат с призиви за бойкот и забрана от християнските общности в Русия и САЩ заради сюжетна линия с герой, който е гей. В новата адаптация на любовна история между красавицата Бел и Звяра, второстепенният образ Льофу развива чувства към свой приятел. Това е първият гей герой в любовна сцена на „Дисни“, каза по-рано режисьорът Бил Кондон.

Депутат от управляващата партия в Русия Витали Милонов писа на министъра на културата Владимир Медински с настояване да се провери дали в „Красавицата и Звяра“ има „гей пропаганда“, изисквайки предстоящата премиера да бъде отменена, предаде КП.

Предоставянето на информация за хомосексуалност на малолетни е нелегално в Русия от 2013 г. Законът, одобрен от руския президент Владимир Путин, разгневи активисти за правата на човека и гей общности в целия свят.“Убеден съм, че главната задача на държавата спрямо децата е да защитава детството и младостта от разврата на света, да поддържа непорочността им, да ги предпази от вредни и опасни феномени“, казва Милонов. „И в този случай, нашата обща задача е да не позволяваме излизането на този мюзикъл на екрана под каквато и да било форма.“

Християнски общности на Запад също възкликнаха против филма. Известният евангелистки пастор Франклин Греъм прикани хората да бойкотират „Дисни. „Опитват се да наложат ЛГБТ / бел. ред. лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър / ценностите в сърцата и умовете на нашите деца – внимавайте!“, написа той във „Фейсбук“.

„Дисни“ имат право да правят анимационни филми, в свободна държава сме. Но като християни ние имаме право да не подкрепяме компанията им. Надявам се, че християни навсякъде ще кажат не на „Дисни“, пише в поста с над 95 хиляди споделяния.

Редица автокина в Щатите също заявиха, че няма да пускат „Красавицата и звяра“. Петиция за бойкотиране сайта LifePetitions събра близо 54 068 подписа в първия ден.