Гардиън: Турция свали руския самолет само за 17 секунди

Турция е свалила руския самолет само след 17 секунди в нейното въздушно пространство. Това пише коментаторът Марк Галеоти в статия за в. „Гардиън“.

„Това че турците са свалили изтребителя и са го направили само в рамките на 17 секунди – и като се има предвид, че турският премиер Реджеп Ердоган сам заяви, че е дал заповедта за това, предполага, че те са чакали руският самолет да дойде достатъчно близо до турското въздушно пространство като целта им е била да изпратят политическо послание“, се казва в статията.

Навлизанията във въздушното пространство на различни държави се случва относително често и обичайно нарушителите се предупреждават и се принуждават да напуснат територията или да кацнат. Вчера стана ясно, че Москва ще отговори на свалянето на руския самолет с икономически санкции, които трябва да станат ясни до няколко дни.

Решението на властите в Москва дойде, след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу категорично отхвърли възможността Анкара да се извини за инцидента. „Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави“, твърди министърът.

 

 

Източник: БГНЕС.