„Гардиън“: Време е Западът да възприеме Русия на сериозно

За руснаците противопоставянето със Запада вече е прераснало в „студена война”, пише експертът по Русия писателката Сюзън Ричърдс в статия за Guardian. Според нея, жителите на Русия вече са се приготвили за „тотална война против Запада” и има вероятност за сериозен конфликт. За тази „абсурдна и опасна ситуация” си е виновен Западът, счита Ричърдс. Да се обвинява за всичко президента Путин, както е прието на Запад, би било невярно, счита тя.

„След студената война си представяше, че ще стане част от голямата Европа. Ние с надменност и невежество отговорихме на древните страхове на Русия, страхуваща се да се окаже в изолация и да стане жертва”, пише Робъртс.
Грешката е там, че след студената война в западните страни съкратиха броя на експертите по Русия и задграничните кореспонденти. „Западът просто престана сериозно и дълбоко да разбира Русия и нейните съседи”, се отбелязва в публикацията.
Освен това Западът продължи да укрепва НАТО – алианс, който „може да се оцени единствено насочен против Русия”. Алиансът приближаваше все по-близо към руските граници и в резултат Русия отвърна на това нахлуване в сферата на нейното влияние.
За самосъзнанието на Русия като преди е важна историята, отбелязва Ричърдс. Киев наистина е „майка на руските градове”, а към фашизма руснаците се отнасят много сериозно, което на Запад не го разбират.
Народната подкрепа, с която се ползва Владимир Путин, говори за оскърбената гордост на руснаците, пише авторът. Те усещат, че Западът е твърдо решен да се отнася към Русия като враг. Санкциите само ще увеличат популярността на руския лидер.
„Ние трябва да се отнесем към Русия сериозно, отново да я направим част от нашата култура” – счита Ричърс. Иначе може да стане твърде късно.