Газпром: Тръбите за „Южен поток“ ще се ползват за „Турски поток“

Полагането на тръбите за „Турски поток“ на малка дълбочина ще започне през първите десет дни на юни.

Всички тръби, закупени за проекта за газопровод „Южен поток“, ще бъдат използвани за „Турски поток“, съобщи заместник-председателят на УС на „Газпром“ Виталий Маркелов, предаде ТАСС, цитиран от investor.bg. По думите му полагането на тръбите за „Турски поток“ на малка дълбочина ще започне през първите десет дни на юни.

„Газпром“ очаква добивът на газ през 2015г. да бъде на равнището на предходната година – 450 млрд. кубични метра спрямо прогнозираните 485 млрд. кубични метра, добави Маркелов.

Той отбеляза, че възможностите на компанията за добив са намалели през 2015г. с 9% до около 1,5 млрд. кубични метра на ден.

През 2015 г. добивните възможности на „Газпром“ се очаква да бъдат 600-610 млрд. кубични метра, допълни Маркелов. По думите му стойността на запасите на „Газпром“ за 2014 година е нараснала с 3,3% до 309,6 милиарда долара.

Година преди това те са били оценени на 299,6 млрд. долара. Като обем към 1 януари 2015 година запасите от газ на „Газпром“ – в категорията „доказани“ плюс „вероятни“ – са били 23,488 трилиона куб. метра, а запасите от течни изкопаеми горива – 2,059 млрд. тона.

„Газпром“ вече е заварил 15 км от линейната част на газопровода „Силата на Сибир“, изтъкна Виталий Маркелов. Търгът за 208-километровия участък е спечелил „Стройтрансгаз“.

Компанията не планира сондажи в арктическия шелф тази година, посочи заместник-председателят на управителния съвет на Газпром. Компанията преговаря с независими компании, включително с ЛУКОЙЛ, за съвместна работа на шелфа, допълни той.