„Газпром” изкупи акциите на компаниите от „Южен поток”

Концернът „Газпром“ постигна споразумение с Eni, Wintershall и EDF, с което придобива 50% от техните акции в компанията South Stream Transport B.V., гласи съобщение на руския газов монополист, цитирано от ТАСС.

Така концернът се превръща в 100-процентов собственик на South Stream Transport B.V. Wintershall коментира по следния начин продажбата на пакета: „Във връзка с това, че получаването на разрешения за „Южен поток“ е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от протакането на неговата реализация за неопределено време не се поддават на разчет, участниците взеха решение да закрият проекта“.

South Stream Transport B.V. бе съвместна проектна компания за строителството на морския участък на газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине по дъното на Черно море. Делът на „Газпром“ бе 50%, на италианската компания Eni – 20%, на френската енергийна компании EDF и германска Wintershall Holding GmbH – по 15% всяка.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма да строи „Южен поток“, който по думите му не е желан в ЕС.

Решението бе взето, след като България отказа да даде разрешение за строителството му заради несъответствие с европейското енергийно законодателство.