Газовият спор между Украйна и Русия върви към разрешаване

Според The Wall Street Journal Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва.

Потенциалното споразумение, постигнато в Берлин, има за основни точки факти, които показват постепенното изместване на стратегията на Кремъл от военна в икономическа такава, в опита й да попречи на усилията на Украйна да се сближи със Запада.

Междувременно се стигна до споразумение, че Украйна ще заплати 3.1 млрд. долара от дълга си до края на годината в замяна на възобновяване на газовите доставки, но само за зимните месеци и то на цена над средната, според представители на ЕС и Русия.

Министърът на енергетиката в Украйна Юрий Продан бе по-скоро предпазлив относно споразумението, което все още трябва да получи одобрението на Москва и Киев. Той обаче не оспори размера на плащането и сигнализира, че засега Украйна е склонна да се съгласи с руската цена.

Конфликтът стана един от най-сериозните икономически проблеми, произлезли от украинската криза. Русия заплаши да остави Украйна без енергийни доставки, които са й нужни за отопление на домакинствата и за поддържане на икономиката през тази зима. Москва заплаши също да спре доставките на руски газ за потребителите на Запад, както се случи през 2009 г.

Двете страни се приближиха до споразумение, което ще гарантира на Киев най-малко 5 млрд. куб.м. газ през следващите шест месеца, ако Украйна направи авансови плащания, предаде Reuters.

Русия отряза доставките на газ за Украйна през юни заради спор относно неплатената сметка за газ на Украйна. ЕС пое ролята на посредник в серия от преговори между двете страни.

Договорката задължава Киев да заплати 2 млрд. долара до края на октомври и още 1.1 млрд. долара до края на годината, като средствата са гарантирани от МВФ, каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Цената, която е била обект на обсъждане, е 385 долара за куб.м.
Продан заяви след преговорите, че все още няма споразумение с Русия за цената и че оставят различията относно заплащането на дълга. Украйна обаче е готова да компромис, каза Продан и добави, че очаква въпросите относно предложеното споразумение да бъдат разрешени до следващия вторник.

„Шансовете за подписване на споразумението от всички страни са високи“, каза Йотингер, който се надява документът да бъде подписан до края на идната седмица. „В общ интерес е доставките за европейските граждани да бъдат гарантирани“, каза той и добави, че споразумението, което отговаря също на интересите на Украйна, като гарантира надеждността й като транзитна страна, а и на Русия – като доставчик.

Руският министър на енергетиката Александър Новак също звучеше оптимистичен. „Постигнахме голям напредък“, каза той.

Киев и Москва съгласуваха основните точки от споразумение, което има потенциала да възстанови доставките на природен газ за Украйна и да предотврати риска от нарушаване на транзита до европейските държави през предстоящата зима, пише The Financial Times.
Според рамковото споразумение, което предстои да бъде одобрено от Киев и Москва, Украйна трябва да заплати 3.1 млрд. долара до края на годината, за да покрие неплатените си сметки. В замяна руският „Газпром“ ще достави 5 млрд. куб.м. газ – за които Украйна ще плати предварително на цената от 385 долара за 1000 куб.м. – с възможността за доставка на още 4 млрд. куб.м., ако възникне такава необходимост.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, който бе посредник в достигането на потенциалното споразумение, заяви, че „шансовете за подписването на споразумение са много големи“.

Европейски чиновници коментираха, че с тяхно посредничество е достигнато споразумение между Русия и Украйна, имащо за цел да гарантира потока на газ за предприятията и домакинствата през следващите шест месеца, въпреки спора за размера на дълга на Украйна, пише The New York Times.

Йотингер се срещна в Берлин с енергийните министри на Русия и Украйна, за да призове двете страни да достигнат споразумение, което да позволи възобновяването на доставките на природен газ от Русия за Украйна за през зимата. Руският газов гигант „Газпром“ отряза доставките за Украйна това лято, след като двете страни не успяха да се споразумеят за това колко точно дължи Киев за предишните руски доставки.
/Стандарт/