В Япония откриха писмо на нацистите до легендарен съветски шпионин

Писмо за рождения ден от външен министър на нацистка Германия до легендарен съветски шпионин, на който се приписва заслугата, че е помогнал за спирането на настъплението на нацистка Германия към Москва, е било намерено в Токио, обяви местен търговец на книги, цитиран от „Франс прес“.

Неизвестен като шпионин за режима на Адолф Хитлер, Рихард Зорге акуратно предупреждава своите съветски господари, че нацистите се приготвят да скъсат пакта за ненападение и че започват похода си в Западна Русия.

Под прикритието на журналист и пресаташе към германското посолство, Зорге управлява шпионска мрежа в предвоенно Токио, докладвайки на Москва за съвместните планове на нацистка Германия и имперска Япония.

Историци посочват, че писмото от 1938 г. от външния министър Йоахим фон Рибентроп, отбелязващо 43-ия рожден ден на Зорге и приветстващо неговия изключителен принос към посолството на Германия в Токио, подчертава колко голямо доверие са изпитвали към него германците, и следователно колко ценен е бил той за Съветския съюз.

„Писмото е от времената преди избухването на Втората световна война. То е интересно с това, че позволява да се направи предположение за доверието на нацистите към Зорге“, заявява Йошио Окудайра, който работи в антикварна книжарница в Токио.

Писмото е било придружено от снимка с автограф на Рибентроп, който е бил външен министър на Хитлер от 1938 до 1945 г.

Въпреки че Зорге е германски гражданин и член на Националсоциалистическата германска работническа партия, той прекарва част от детството си в Съветския съюз и е бил ангажиран комунист, който по-късно започва да шпионира за Москва. През 1933 г., по инициатива на СССР, той се премества в Япония като кореспондент на в. „Франкфуртер цайтунг“ и впоследствие се инфилтрира в германското посолство в Токио.

Източник: news.ibox.bg